onderwijs
Zandkasteel
Amsterdam Zuidoost, 2022 | 2023

inrichting internationale primary en secondary school
16.800 m² transformatie

gebouw Het Zandkasteel, een bijzondere monument in Amsterdam Zuidoost, is getransformeerd van een vrij gesloten en mysterieus ING hoofdkantoor naar een mixed-used gebouw, dat zich eindelijk na bijna 40 jaar aan het publiek onthult. In drie van de tien torens is de nieuwe huisvesting van de Amsterdam International Community School (AICS), onderdeel van onderwijsstichting Esprit Scholen. studiomommersteeg heeft een ontwerp gemaakt voor de inrichting, vanzelfsprekend met respect en behoud van het sterke DNA van het gebouw. Een DNA dat met zijn uitgesproken interieur perfect aansluit op de fantasiewereld van de AICS kinderen in de leeftijd van 4 tot 19 jaar.
interieur Het belangrijkste speerpunt voor de AICS is het hergebruik van het meubilair, dat op diverse locaties in Amsterdam in gebruik en in opslag aanwezig was. Het ontwerp van de totale schoolinrichting is dan ook tot stand gekomen door voortdurend te putten uit dit grote bestand. Een uitdaging vormde de monumentale status van Zandkasteel, waardoor de inrichting het gebouw nauwelijks aanraakt en nergens vastgemaakt is. Ook lockers staan vrij in de ruimten.
Het onderwijs wordt gegeven op de vijf bovenste lagen van het gebouw. Om te komen tot een goed functionerend ontwerp zijn gesprekken gevoerd met de docenten van de primary en secondary school. Speciale aandacht is uitgegaan naar de shared spaces, de overloopgebieden van de lokalen gelegen rondom de karakteristieke, daglicht biedende trappenhuizen van het Zandkasteel. Voor een vlotte logistiek van de villages (groepen van de primary school) zijn de plekken voor de jassen en tassen cruciaal: deze moeten netjes blijven, zelfstandig gebruik door de leerlingen mogelijk maken en toegankelijk zijn voor veel leerlingen tegelijk. De garderobemeubels zijn hiertoe op maat ontworpen, bewust niet verrijdbaar uitgevoerd, zodat ze als ankers definitie geven aan de shared spaces. De vorm is afgeleid van de architectuur. Ook de voor de school ontworpen prikborden gaan mee in de karakteristieke vormentaal van het gebouw.
De school biedt verschillende functies aan in de shared spaces: de primary leerlingen gaan naar kunstateliers, ze ontdekken en bouwen, verkleden zich, ze bakken en eten in de keuken, werken aan hun reken- en taalvaardigheid en lezen in bijpassende sferen. Waar de leerlingen ontspannen zijn zachte vormen en materialen voorzien, waar ‘gewerkt wordt’ eerder rechte vormen, enzovoort. In de secondary shared spaces werken de leerlingen samen of focussen ze op voorbereidend werk. Inspiratie is overal aanwezig en ook beplanting, die laag is bij de jongste en hoger is bij de oudere leerlingen, aansluitend bij de groei die de leerlingen in het gebouw door maken.
Verder zijn alle kantoren en de drie meest spectaculaire monumentale onderste lagen van het gebouw geheel ingericht. Vanaf de interne straat met de primary en secondary halls en staff lounge kom je, via karakteristieke hellingbanen verder afdalend, bij de workshopruimte, diverse ontmoetingsplekken, library en world canteen, die vlak bij de entree is gelegen. In de secondary hall zijn voormalige theaterstoelen vrijstaand gemaakt en hergebruikt. In het algemeen is de inrichting van de onderste lagen is bewust bescheiden gehouden om alle aandacht aan de architectuur te geven.
Na de zomer volgen professionele beelden van het resultaat.
project Zandkasteel
locatie Amsterdam Zuidoost
periode 2022 | 2023
opdrachtgever Amsterdam International Community School
kenmerken onderwijs, inrichting, transformatie, hergebruik
bouwmanagement Maar!
vaste inrichting Smeulders Interieurgroep, Nuenen
losse inrichting EromesMarko, Wijchen
oppervlakte 16.800 m²
beeldmateriaal Daria Scagliola, studiomommersteeg