onderwijs
TU Eindhoven Helix
Eindhoven, 2023 | 2025
faculteit Chemical Engineering and Chemistry TU Eindhoven
1.100 m² renovatie
gebouw TU Eindhoven start in 2024 met groot vervangend onderhoud van gebouw Helix, het onderkomen van de faculteit Chemical Engineering and Chemistry.
Naar verwachting is dit onderhoud zomer 2025 klaar. studiomommersteeg heeft het ontwerp gemaakt voor de renovatie: de aanpassing van de entree met receptie, het restaurant en de centraal gelegen koffiehoeken in het gebouw.
interieur De universiteit heeft duurzaamheid als strategische prioriteit en streeft naar gezonde materialen en grondstoffen die binnen een circulair proces eindeloos kunnen worden hergebruikt. De groene campus en planten in de gebouwen verbeteren de levenskwaliteit van studenten en medewerkers. Vanzelfsprekend past het ontwerp voor het gerenoveerde Helix gebouw binnen deze ambitie. Zo wordt een biobased, industriële bamboe strokenvloer gecombineerd met maatwerkmeubels van dezelfde bamboesoort. Hout en beplanting zijn nieuwe toevoegingen aan het bestaande interieur.
Een ander uitgangspunt is de strikte, consequente architectuur van Helix, waarnaar het interieur zich heeft te voegen. Bestaande wezensvreemde elementen worden dan ook verwijderd. Alle maatwerkmeubels in het nieuwe ontwerp hebben consequentie als uitgangspunt: door het materiaalgebruik, maar bijvoorbeeld ook door een consequente hoogte van 95 centimeter, een maat die is afgeleid van de raamdorpels in de gevel en binnenpuien.
De huidige entree wordt op dit moment grotendeels ingenomen door de werkruimte van de receptionisten, die afgesloten is met deels glazen en deels dichte wanden. Deze gesloten ruimte komt bij de nieuwe opzet te vervallen. De nieuwe open receptie wordt tevens een stramien opgeschoven, ten koste van de huidige tweede ingang en ten gunste van een bredere entreezone. In het kader van de veiligheid zal straks gebruik gemaakt worden van één ingang via een nieuw te plaatsen tourniquetdeur. Dankzij deze tourniquetdeur kan de receptie een open en gastvrij karakter krijgen met een sta-balie en werkplek. Verder is de entree voorzien van een wachtmeubel.
Het huidige restaurant heeft een donkere vloer en zwarte systeemplafonds. Het daglicht moet vrij ver het restaurant binnendringen. Daartoe worden allereerst de plafonds vervangen door witte vaste gipsplafonds, die geperforeerd, naadloos en circulair zijn. De huidige linoleumvloeren in het hele gebouw worden voorzien van een vloercoating in de herkenbare turquoise Helix kleur, maar lichter en meer vergrijsd dan voorheen. De vloer in het restaurant krijgt ook een dergelijke coating in een tint donkerder dan de kleur in de gangen. De karakteristieke schoon betonnen kernen blijven intact, maar de techniekdeuren in de kernen worden in de kleur van het beton geschilderd. De (kern)wanden worden voorzien van gestoffeerde akoestische wandpanelen passend bij het beton.
Voor het restaurant worden zitbanken met circulaire wollen meubelstoffen en vaste tafels op maat gemaakt. De meubels hebben geïntegreerde plantenbakken die het restaurant afschermen van de hoofdverkeersroute. De huidige iconische hanglampen en losse tafels en stoelen worden hergebruikt.
De koffiehoeken, centraal gelegen op alle verdiepingen in het gebouw, worden geheel vernieuwd. Ook hier komt het bamboe terug in de fronten en vaste wandpanelen. De onderstellen van de huidige tafels worden opnieuw gepoedercoat en voorzien van nieuwe tafelbladen. De barkrukken, afkomstig uit het restaurant, worden hergebruikt. De wanden van de koffiehoeken worden voorzien van prikbordmateriaal.
project TU Eindhoven Helix
locatie Eindhoven
periode 2023 | 2025
opdrachtgever TU Eindhoven
kenmerken onderwijs, renovatie, inrichting, hergebruik, duurzaamheid
fase bestek
oplevering zomer 2025
oppervlakte 1.100 m²
beeldmateriaal studiomommersteeg