onderwijs | voor zorg

ROC Mondriaan

Den Haag, 2024 | 2025

StM-ROC-Mondriaan-schets-apotheek

diverse etaleer-/opleidingsruimten

930 m² herbestemming

StM-ROC-Mondriaan-gebouw

gebouw ROC Mondriaan in Den Haag leidt mensen op tot een baan in de gezondheidszorg, de maatschappelijke zorg of als verzorgende. Het schoolgebouw van Ibelings van Tilburg architecten uit 2012 heeft een groot wigvormig atrium met daglicht van boven en aanpalende ruimten met grote glasvlakken. Hierdoor komt het daglicht diep het gebouw in. Vanaf de entree gaan 2100 studenten via een trap naar het op de eerste verdieping gelegen atrium, het kloppende hart van de school.
De school heeft het voornemen om alle skillslokalen naar de eerste verdieping te verhuizen. Het is de bedoeling dat de diverse ruimten aan de atriumzijde enerzijds een inspirerende etaleerfunctie krijgen door te presenteren waar de studenten na hun opleiding terecht kunnen komen. Zo wordt bij binnenkomst meteen duidelijk dat dit de School voor Gezondheidszorg is. Anderzijds worden in deze ruimten studenten opgeleid in zo realistisch mogelijk vormgegeven praktijkomgevingen om de transfer naar het latere werkveld te vergemakkelijken.

interieur Omdat de combinatie zorg en onderwijs goed past bij studiomommersteeg, heeft ROC Mondriaan gevraagd om een ontwerp te maken voor deze etaleerruimten, zoals de thuiszorg, een ziekenhuis, een huisartsenpraktijk, een apotheek, spreekkamers, een IC en de dagbesteding. De uitdaging ligt in het maken van realistische, professionele omgevingen en tegelijkertijd goed functionerende opleidingsruimten voor grote groepen studenten. Hiertoe zijn oplossingen gevonden in het toepassen van glasvlakken vanaf ooghoogte, flexibele vouwwanden of het weglaten van wanden, zodat de docent overzicht houdt en de ruimten open en toegankelijk zijn. Flexibel onderwijs wordt verder mogelijk gemaakt door het toepassen van stapelbaar, verrijdbaar en inklapbaar meubilair.
Het ontwerp van de ruimten is omwille van eenvoud gebaseerd op soms overeenkomende vormentaal, terwijl alle ruimten tegelijkertijd een eigen uitstraling hebben, zoals ook in de praktijk het geval is. Af en toe is er een subtiele verwijzing naar Mondriaan’s iconische werk en schilderspalet. Vanzelfsprekend is de inrichting steeds georiënteerd op het atrium, zodat de ruimten optimaal zullen functioneren als inspirerende etalages.
Diverse ambassadeurs van de school kunnen met geïnteresseerde bezoekers een vloeiende looproute volgen door alle ruimten heen. Dit is ook handig om kruisbestuiving tussen de verschillende expertises te bevorderen en de studenten het maatpak te laten vinden, dat ze nodig hebben in hun opstap naar de praktijk.

StM-ROC-Mondriaan-schets-ziekenhuis
StM-ROC-Mondriaan-schets-huisarts
StM-ROC-Mondriaan-schets-dagbesteding

project ROC Mondriaan
locatie Den Haag
periode 2024 | 2025
opdrachtgever ROC Mondriaan
fase voorlopig ontwerp
kenmerken onderwijs, zorg, inrichting, herbestemming
oppervlakte 930 m²
beeldmateriaal studiomommersteeg