Onderwijs

Kindcentrum De Samenstroom

Hellevoetsluis, 2019 | 2021

StM-AMA-Kindcentrum-De-Samenstroom-schets-bovenbouwcluster

Inrichting kindcentrum

4.500 m² nieuwbouw

in samenwerking met AM_A Andrea Möhn Architects

StM-AMA-Kindcentrum-De-Samenstroom-render-gevel-1

Gebouw Dit stoere kindcentrum, ontworpen door De Zwarte Hond, is bestemd voor onder meer een gefuseerde school en een kinderopvangorganisatie. Met een ruige cortenstalen gevel en SHEDDAKEN refereert het gebouw naar een oude rubberfabriek, die ooit op dit terrein stond. Tegelijkertijd is het gebouw vanuit het perspectief van het kind ontworpen: de allerkleinsten in het kinderdagverblijf kijken nieuwsgierig door grote vensters naar de schoolkinderen in de rest van het gebouw. De plint op de begane grond is volledig transparant en de jongste kinderen kunnen vanuit het cluster direct naar buiten. In de meer stoere midden- en bovenbouw clusters op de verdieping komt het daglicht ook via de sheddaken naar binnen.

Interieur Studio Mommersteeg en AM_A Andrea Möhn Architects hebben een ontwerp gemaakt voor de losse, deels speciaal ontworpen inrichting van het kindcentrum.
De ruim opgezette clusters van het kindcentrum zijn bedoeld voor het lesgeven aan 75 leerlingen door drie leerkrachten. Elk cluster heeft een eigen instructieruimte, spreekkamer, een lagere, meer besloten zone voor concentratiewerk, eigen toiletten en flinke berging. In de onderbouw zijn tevens de garderobes in de clusters opgenomen. De tafels van de onderbouwleerlingen hebben speelse vormen, waarmee allerlei configuraties gemaakt kunnen worden. Voor de tafels is omwille van RUST, EENHEID EN FLEXIBILITEIT gekozen voor één hoogtemaat en verrijdbaarheid. Om dezelfde redenen is in nauw overleg met de leerkrachten veel aandacht gegeven aan een op maat ontworpen, verrijdbare en modulaire KASTENSERIE, passend bij de afwerkingen en afmetingen van de clusters. Sommige kasten zijn iets hoger om ZONERING aan te kunnen brengen in de clusters. In bijpassende maatvoeringen zijn treinzitjes ontworpen om in groepjes te kunnen samenwerken.
Op de verdieping wordt de hoogte onder de sheddaken benut door hier een soort kroonluchters, als een waslijn 2.0, voor tekeningen van leerlingen op te hangen. De leerlingstoelen in de instructieruimtes van deze clusters hebben speciaal gemaakte klapbladen voor het maken van notities.
Veel aandacht is uitgegaan naar de COMBINATIE VAN DE SCHOLEN MET BSO/TSO in de clusters, zodat een dagelijkse “verbouwing” van het interieur niet nodig is. Dankzij het veelvuldig toegepaste bamboe- en berkenhout zijn de clusters warm en huiselijk en zo min mogelijk schools.
Het hart van de school onder één groot sheddak biedt ruimte aan buiten- en tussenschoolse activiteiten, bibliotheek, ontmoeting en ontspanning.
De impressies op ooghoogte zijn vanuit het perspectief van het kind gemaakt.

StM-AMA-Kindcentrum-De-Samenstroom-vogelvlucht-bovenbouwcluster
StM-AMA-Kindcentrum-De-Samenstroom-render-bovenbouwcluster
StM-AMA-Kindcentrum-De-Samenstroom-vogelvlucht-onderbouwcluster
StM-AMA-Kindcentrum-De-Samenstroom-schets-onderbouwcluster
StM-AMA-Kindcentrum-De-Samenstroom-schets-middenzone
StM-AMA-Kindcentrum-De-Samenstroom-render-middenzone

Project Kindcentrum De Samenstroom
Locatie Hellevoetsluis
Periode 2019 | 2021
Opdrachtgever Kinderkoepel Groep
Fase definitief ontwerp
Oplevering 2021
Kenmerken onderwijs, inrichting
Oppervlakte 4.500 m²
Beeldmateriaal Studio Mommersteeg, AM_A Andrea Möhn Architects, De Zwarte Hond