zorg

Woon- en Dagcentrum

Den Bosch, 2019 | 2022

StM-Woon-en-Dagcentrum-proeflokaal-zitje

zorggebouw voor wonen en dagbesteding

2.500 m² nieuwbouw

StM-Woon-en-Dagcentrum-gebouw

gebouw In Den Bosch is een nieuw tweelaags woon- en dagcentrum gerealiseerd voor cliënten van Cello. De jongere en jonge oudere cliënten die hier wonen en werken hebben een lichte of matige verstandelijke beperking, soms gepaard met autisme.
Het gebouwontwerp van Comzone Architect heeft een solide rode bakstenen gevel, die oogt als een veilige omarming voor de cliënten. Transparantie en de vele zichtlijnen in het gebouw waarborgen het visuele contact tussen cliënten en begeleiding. studiomommersteeg heeft het interieur vanaf casco ontworpen.

interieur Net als het gebouw staat het interieur in het teken van het zichtbaar en voelbaar inspelen op wat de cliënten nodig hebben. Bij de woonafdelingen is dit privacy en rust, terwijl het dagcentrum, DITO genaamd, meer gericht is op activiteit en samenkomen in een meer serieuze, stoere en ietwat industriële omgeving. Er is ingezet op solide afwerkingen, logisch en consequent materiaal- en kleurgebruik en akoestisch dempende oppervlakten.
Centraal in het dagcentrum is een toilettenblok gelegen, waar je langs en omheen loopt om naar de verschillende ruimten te gaan: het proeflokaal, de zogenaamde TEACCH werkruimten en de tuinkamer. Het toilettenblok is afgewerkt met hardkunststof panelen met een kenmerkende print. Deze print is vanaf dag één een schot in de roos gebleken en is ongewijzigd uitgewerkt voor de uitvoering. In het proeflokaal is de print het meest aanwezig en vormt hier een botanische achtergrond voor de activiteiten in de keuken en ontspanning van de cliënten. Op diverse plekken in het dagcentrum komen planten terug, die door de cliënten verzorgd worden. Voor nieuwe cliënten is er de tuinkamer: een proeflab, waar cliënten proeven aan de diverse mogelijkheden, zoals tuinieren, inpakken, enzovoort. Daarna gaan de cliënten aan de slag in de werkruimten, waar veel aandacht is gegeven aan het ontwerp van modulaire, L-vormige werkplekken, die, afhankelijk van de gewenste opstelling, al dan niet zicht tussen cliënt en begeleider mogelijk maken.
Voor de gangen van de woonafdelingen is een ‘standaard’ invulling bewust vermeden. Eénzijdig wordt een gekleurde wand aangelicht, die voorzien is van verticale eikenhouten latten, blind gemonteerd in een random stramien. Hierdoor krijgen de gangen het karakter van een straatje. De woonkamers, met grote puien gelegen aan de gang en met directe toegang tot de binnentuin, zijn gericht op ontmoeting in een lichte, huiselijke sfeer.

StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-keuken-proeflokaal
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-proeflokaal-vanuit-gang
StM-Woon-en-Dagcentrum-entreehal-dagcentrum
StM-Woon-en-Dagcentrum-keuken-proeflokaal
StM-Woon-en-Dagcentrum-proeflokaal
StM-Woon-en-Dagcentrum-kern-met-print
StM-Woon-en-Dagcentrum-detail-kern-met-print
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-tuinkamer
StM-Woon-en-Dagcentrum-tuinkamer-kasten
StM-Woon-en-Dagcentrum-tuinkamer
StM-Woon-en-Dagcentrum-tuinkamer-hoek
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-TEACCH-lokaal
StM-Woon-en-Dagcentrum-TEACCH-lokaal
StM-Woon-en-Dagcentrum-entreehal-wonen
StM-Woon-en-Dagcentrum-overloop
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-woonkamer-wonen
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-gang-met-latten-wonen
StM-Woon-en-Dagcentrum-hoek-gang-wonen
StM-Woon-en-Dagcentrum-gang-wonen
StM-Woon-en-Dagcentrum-woonkamer
StM-Woon-en-Dagcentrum-keuken-wonen-vanaf-tafel
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-vogelvlucht
StM-Woon-en-Dagcentrum-plattegrond-begane-grond

project Woon- en Dagcentrum
locatie Den Bosch
periode 2019 | 2022
opdrachtgever Cello, Vught
kenmerken zorg, nieuwbouw
architect Comzone Architect, Esch
aannemer Van Boven Aannemers, Den Dungen
vaste inrichting Focus Sueters, Maarn
losse inrichting Exsta, Waalwijk en Aarts & Co, Tilburg
oppervlakte 2.500 m²
botanische print op wand Silo Creative Agency, Den Haag
beeldmateriaal Daria Scagliola, Basephotography, studiomommersteeg