zorg

Woon- en Dagcentrum

Den Bosch, 2019 | 2021

StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-proeflokaal-vanuit-gang

woon- en dagbestedingsgebouw

2.500 m² nieuwbouw

StM-Woon-en-Dagcentrum-gebouw

gebouw In de wijk De Kruiskamp in Den Bosch is een nieuw tweelaags woon- en dagbestedingsgebouw gerealiseerd voor cliënten van zorginstelling Cello. Het gebouwontwerp van Comzone Architect heeft een solide bakstenen gevel, die oogt als een veilige omarming voor de cliënten. De jongere en jonge oudere cliënten van het Woon- en Dagcentrum hebben een lichte of matige verstandelijke beperking, soms gepaard met autisme. Transparantie en de vele zichtlijnen in het gebouw waarborgen het visuele contact tussen cliënten en begeleiding. studiomommersteeg heeft de afbouw en de inrichting van het gebouw ontworpen.

interieur Net als het gebouw staat het interieur in het teken van het zichtbaar en voelbaar inspelen op wat de cliënten nodig hebben. Bij de woonafdeling wordt ingezet op privacy en rust, terwijl het gedeelte van het gebouw, waar de dagbesteding is, meer gericht is op activiteit en samenkomen in een serieuze en stoere, ietwat industriële omgeving. Er is ingezet op solide materialen, logisch en consequent materiaal- en kleurgebruik, een terughoudend, licht en zacht kleurenpalet (‘a touch of light pastels’) en akoestisch dempende oppervlakten.
In nauw overleg met de gebruikersgroepen van de dagbesteding en wonen is gekomen tot het definitief ontwerp van het interieur. Centraal in de dagbesteding is een toilettenblok gelegen, waar je langs en omheen loopt om naar de verschillende ruimten te gaan: het proeflokaal, de zogenaamde TEACCH ruimten en de tuinkamer. Het toilettenblok is afgewerkt met een kenmerkende print. Deze print is vanaf dag één een schot in de roos gebleken en is ongewijzigd uitgewerkt voor de uitvoering. In het proeflokaal is de print het meest aanwezig en vormt hier een botanische achtergrond voor de activiteiten in de keuken en ontspanning van de cliënten. Op diverse plekken in de dagbesteding komen planten terug; de verzorging van de planten behoort tevens tot de activiteiten van de cliënten. In de TEACCH ruimten is veel aandacht gegeven aan het ontwerp van modulaire werkplekken, die naar wens afhankelijk van de opstelling al dan niet een zichtlijn tussen cliënt en begeleider mogelijk maken. De tuinkamer is een atelier, waar cliënten proeven aan de diverse mogelijkheden van de dagbesteding, zoals tuinieren, inpakken, enzovoort.
De gangen van de woonafdelingen zijn met aandacht ontworpen. Eenzijdig wordt een gekleurde wand aangelicht, die voorzien is van verticale blankhouten latten, blind gemonteerd in een random stramien. Hierdoor hebben de gangen een bijzondere buitensfeer gekregen. De woonkamers, met grote puien gelegen tussen gang en gevel, zijn gericht op ontmoeting in een lichte, huiselijke sfeer.

StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-proeflokaal-vanuit-keuken
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-tuinkamer
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-TEACCH-lokaal
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-gang-met-latten-wonen
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-woonkamer-wonen
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-vogelvlucht
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-proeflokaal
StM-Woon-en-Dagcentrum-schets-gang-wonen
StM-Woon-en-Dagcentrum-plattegrond-begane-grond

project Woon- en Dagcentrum
locatie Den Bosch
periode 2019 | 2021
opdrachtgever Cello, Vught
fase uitvoering
oplevering december 2021
kenmerken zorg, nieuwbouw
architect Comzone Architect, Esch
aannemer Van Boven Aannemers, Den Dungen
vaste inrichting Focus Interieurprojecten, Maarn
losse inrichting Exsta, Waalwijk en Aarts & Co, Tilburg
oppervlakte 2.500 m²
beeldmateriaal Comzone Architect, studiomommersteeg